Windkracht 5 vergt uiterste van roeiers tijdens Elfsteden marathon

Windkracht 5 vergt uiterste van roeiers tijdens Elfsteden marathon

Geplaatst op 06-06-2023  -  Categorie: Algemeen

Het enthousiasme voor de Elfsteden roeimarathon was dit jaar bij IRIS ongekend groot. Met 4 deelnemende teams (geen andere roeivereniging had zoveel boten aan de start) waren we heel goed vertegenwoordigd. Teams "Ocean 6.3" en "Fast & Friturious" wisten beiden de tocht te voltooien binnen de gestelde 24 uur en eindigden op een mooie vijfde respectievelijk zesde plaats binnen hun categorie. Een enorme prestatie, want de Elfsteden roeimarathon van 2023 was zwaar. Zeg maar gerust enorm zwaar. Door een harde noordoosten wind (windkracht 5) moesten de roeiers dit jaar tot het uiterste gaan. Ondanks alle krachtsinspanningen hebben de Iris teams "Bubbles" en "De Snorkels" de finish helaas niet binnen de 24 uur gehaald. Toch mogen ook zij trots zijn dat ze de uitdaging zijn aangegaan en wel alle stempels hebben verzameld.

Lees hieronder hoe Eric van het team "De Snorkels" de voorbereidingen en tocht heeft ervaren en hoe hij naar de revanche toeleeft...

Verslag van de Elfstedenroeimarathon 2023
 
In ons team "‘De Snorkels"’ is de afgelopen maanden de tocht uitgebreid voorbereid. Er werden talloze trainingen gevolgd, informatieve avonden georganiseerd en onderling maar liefst 3533 whatsapp berichten uitgewisseld. Handige draaiboeken, navigatiepunten en checklists werden opgesteld. Sponsor Van der Meer Makelaars werd bereid gevonden om onze teamshirts te betalen. Iedereen heeft de “kwalificatie" behaald door het "rondje klein eiland" (Kaag) binnen 55 minuten te roeien. Vol enthousiasme hebben we getraind en het wisselen geoefend. 
11steden3


Na al deze voorbereiding verschenen we vrijdag 19 mei rond 20.00 uur aan de start in de Prinsentuin in Leeuwarden. Met een spannende 210 km aan roeiplezier in het vooruitzicht begonnen we samen met 92 andere teams aan de tocht.

elfstedenroeiers-2023

De finish bereikten we na 24 uur, 30 minuten en 22 seconden. Helaas, beetje te laat! We waren niet het enige team dat buiten de gestelde tijd van 24 uur finishten, vanwege de uitzonderlijk harde wind uit het noordoosten. In totaal waren er 21 teams die hetzelfde lot ondergingen. Het jaar 2023 zal dan ook herinnerd worden als een van de zwaarste Elfstedentochten ooit.

Desondanks was het een prachtige tocht. Ieder van ons heeft zijn grenzen verlegd. We hebben slaaptekort gehad, weinig rust gekend en grote inspanningen geleverd. We hebben kou geleden tijdens het wachten in de wind en oververhitting ervaren tijdens het roeien in de zon. We hebben moeilijke navigatie gehad in het donker midden in de nacht en hoge golven getrotseerd op het Slotermeer en De Morra. Er ging een telefoon overboord en de Garmin navigatie stopte ermee. Gelukkig zijn we toch nergens verkeerd gevaren. Met tape en speciale roeihandschoenen probeerden we blaren te voorkomen, wat maar ten dele lukte. Er was zelfs een botsing met een andere boot. Gelukkig is niemand overboord geslagen en was er geen verdere schade.

Op naar 2024, het jaar van de revanche, waarin we het felbegeerde Elfstedenkruisje hopen te ontvangen. Nog 360 dagen vol roeiplezier in het verschiet. Het aftellen is begonnen!
 
Eric van de Heisteeg

 

11steden2

11steden1 

 


 

 

 

ADRESGEGEVENS

Roeivereniging Iris
Ruishornlaan 23, 2162 VW Lisse

e-mail: siri.vr.ofni.[antispam].@gmail.com