Veilig boord houden, kunst, vaardigheid of automatisme

Veilig boord houden, kunst, vaardigheid of automatisme

Geplaatst op 20-03-2023  -  Categorie: Algemeen

Hoe lang duurde het, toen je leerde fietsen, om een voetje aan de grond te zetten bij stoppen en daarna weer door te fietsen?

Bij roeien leren we in de eerste tien lessen veilig boord te houden, zowel op stuurboord als op bakboord. Het veilig boord is het roeiers equivalent van het voetje aan de grond bij fietsen. Je hebt het nodig bij manoeuvreren en keren, bij het aanleggen en uitzetten, bij het ontwijken van obstakels, bij het slippen, bij het dansen op boeg- en hekgolven en bij het passeren van mederoeiers of andere medevaarwatergebruikers. 

De coaches letten er op dat je veilig boord zo snel mogelijk automatiseert en zonder nadenken snel en stabiel op één boord kan liggen als de situatie dat verlangd. Zit je in een meermans boot? Ook dan is het belangrijk dat je als ploeg duidelijk en gezamenlijk op het juiste boord hangt. Ook bij aanleggen en uitzetten. Leg je aan op stuurboord, dan hangt de boot op bakboord. De stuur geeft aan wie van de roeiers naar de wal mag leunen om vast te houden, de rest blijft in veilig boord houding totdat de stuur aangeeft dat de boot voldoende gezekerd is.


 

 

 

ADRESGEGEVENS

Roeivereniging Iris
Ruishornlaan 23, 2162 VW Lisse

e-mail: siri.vr.ofni.[antispam].@gmail.com