Lingebokaal, Ton en Kor, 12 november

Lingebokaal, Ton en Kor, 12 november

Geplaatst op 18-11-2022  -  Categorie: Algemeen

Lingebokaal, Ton en Kor, 12 november 2022, dubbel twee, Anthea

Onder bijzonder en klimaatveranderingswaardig zachte najaarsweer omstandigheden was het een genoegen om op de Linge te roeien voor de 6 km race “Lingebokaal”.
De Anthea was anderhalve week vooraf afgestoft, nagelopen en uitgeprobeerd. Wiellagers van het boegbankje bleken de lange ligperiode sinds de Lenterace op het Spaarne niet te hebben gewaardeerd. Terug hobbelen naar het vlot en met een vervangend bankje uit de Han van Meegeren nog een paar kilometer kunnen maken. Helaas lukte het door werkdrukte niet om nog een gezamenlijke training in te plannen.
In de tussentijd had Kor nog een rijvaardigheidsproef met de botenwagen bij leermeester Jan R-F mogen afleggen om de wedstrijdlogistiek te versimpelen. Vrijdagavond de boot opgeladen en achter de MB-bus onder begeleiding van Jan naar een rustige en veilige parkeerplaats gestuurd om gevrijwaard te zijn van mogelijke uitrijblokkade op de Greef parkeerplaats op zaterdagochtend.
Op de smalle Lingedijk in Leerdam was de logistiek van botenwagens perfect georganiseerd door Roeivereniging Leerdam. Nog de finish van Blok 1 kunnen zien, concurrerend materiaal en fysiek van kunnen inspecteren, koffiedrinken in de zon en klaarmaken voor oproeien. Met zo’n 60 boten in Blok 2 vergt de oproei- en wacht voor de start- procedure nogal wat tijd. Dan ben je pas echt blij met zon, droog en weinig wind! Bijna anderhalf uur later roeiden we over de startlijn en hadden we een vijftigtal slagen nodig voordat het lekker ging lopen. De Lingemeanders vergen nogal wat stuurmanskunst en we zagen dat volgende boten in ons zichtveld af en toe moeite hadden om de ideale lijn aan te houden. Ook zelf schampten we op bakboord in de eerste bocht de geschoren rietkraag, maar boegroeier Ton lukte het om alle volgende bochten goed aan te snijden. Het verlies op stuurtijd hebben we ingeschat op 10 – 20 seconden. Onderweg hebben we 2 damesvieren ingehaald, zijn zelf niet ingehaald en werden opgejaagd door een concurrerende dubbel twee die weliswaar sneller roeide, maar meer de bochten uit liep. De laatste 1500 meter begonnen we te merken dat we conditioneel nog enigszins beperkt waren en dat uit zich dan ook direct in iets minder technisch roeien. In het veld van acht dubbel twee’s zijn we als vijfde gefinisht. In de leeftijdscategorie zijn we 2e geworden. Met wat meer conditie en iets meer samen roeien vooraf, is een keer 1e worden zeer wel mogelijk.
De Lingewedstrijd is een prima wedstrijd voor subtoppers, ex-toppers en would-be toppers om aan deel te nemen. Hopelijk kunnen we bij de volgende editie de Leerdammers en onszelf verblijden met een botenwagen vol met Iris boten.


 

 

 

ADRESGEGEVENS

Roeivereniging Iris
Ruishornlaan 23, 2162 VW Lisse

e-mail: siri.vr.ofni.[antispam].@gmail.com