Het uitzicht vanaf de vaarten ten noorden van Alkmaar op roeibankzithoogte kenmerkt zich door rietkragen, rietkragen en rietkragen met poldermolens. De op marathonexcursie zijnde Iris roeiers die gewend zijn de polder in te kunnen kijken werden uitgedaagd de ogen op het dubbele bellenspoor gericht te houden dat de perfect doorlopende houten C4+, die we van de organiserende roeivereniging Ossa hadden gehuurd voor de gelegenheid, in het vrijwel gladde roeiwater achter liet.
De Horzolmarathon doe je echter met deze uitzichtbeperkingkwalificatie tekort. De route is echt mooi en afwisselend genoeg. Blauwe lucht met een enkel wolkje, boven het riet uitstekende plattelandsdaken, 20 tons drieasseraanhangers volgeladen met rode bietjes op de weg, bruggen in verschillende maatvoeringen en constructies, voornoemde molens tot molendriegang en-viergang aan toe. Een zeer landelijke route met een kort stukje stadsrand van Alkmaar, een weinig industrieterrein en een uitdagende smalle doorvaart van Oudkarspel.
De Westfriezen tonen zich allerhartelijkst op de wal of op het water en roepen ons aanmoedigend toe. Alleen een enkele jeugdige vaarrecreant betoond zich wat minder voorbeeldig door de lege aardappelchipsverpakking aan de aquatische ecologie op te dringen. Het weer was voorbeeldig voor een rustige najaarsdag met ochtendmist, weinig wind, een blauwe lucht met hier en daar een kleine wolk. Het was Hollands genieten daar boven Alkmaar.
Tja die bochtentechniek, hoe zit het daarmee dan? Wel een goed getrainde stuur weet dat als je een krappe bocht wil nemen zonder al te veel tijdverlies, je tijdig wat snelheid terug moet nemen, de boegpunt tijdig op de apex moet richten en vooral niet te veel te denken “dat halen we wel”. Beter tijdig houdend de boot de bocht door helpen dan sterk halend in het buitenbocht-riet te blijven haken. Er waren namelijk nogal wat bochten, vooral op het noordelijkste deel van de route, de ringsloot rond Waarland. Nu moet gezegd worden dat de rietkragen het wel moeilijk maakten om de bochtstraal en de bochtlengte in te schatten bij het aanvaren.
Hoe zit het dan met die fuzzy logic? Wel wellicht kunnen de rijperen onder de lezers zich deze term nog herinneren uit het tijdperk in de vorige eeuw dat we wat overgevoelig waren voor directieve aanwijzingen. Fuzzy logic was het excuus om te etaleren dat je in rommelige samenwerking met meerdere mensen en ideeën ook tot aanvaarbare oplossingen er resultaten kan geraken. En dat bleek, met ons vijven waren we de snelste prestatieroeiploeg, waren we niet onverdienstelijk net buiten het podium geëindigd als we als wedstrijd hadden ingeschreven en waren we net als onlangs in Friesland, wederom de snelste houten C-boot in het deelnemersveld.
Met dank aan Ossa voor de organisatie en de boot en dank aan de Silvia en Richard voor koffie met appeltaart bij de sluis bij Rustenburg.
Karen, Nurcan, Joost, Menno en Kor, 10 okt 2021, Horzolmarathon.
Roeivereniging Iris
Ruishornlaan 23, 2162 VW Lisse