De generale voor de Iris Marathon

De generale voor de Iris Marathon

Geplaatst op 05-10-2021  -  Categorie: Algemeen

Volgend jaar maart gaat Iris haar eerste roeimarathon organiseren. Zaterdag 2 oktober was de try-out voor de organisatie. Een zestal Iris boten waren met bereidwillige leden gevuld om de route, het concept draaiboek en de logistiek te testen, zodat met vertrouwen de inschrijving voor gastroeiers open gesteld kan worden voor het komende roeiseizoen.

De route leidde ons over de Ringvaart en de oostelijke Kaag-rand naar Rijpwetering. Het eerste deel van de route is kenmerkend voor het westelijk deel van het Groene Hart. Polders, Poldermolens, weidevelden en uitzicht over de lage kades en rietkragen. Vanaf Rijpwetering is het zaak om enige afstand tussen de boten te hebben, want de Zomersloot met een drietal zeer lage bruggen richting het Vennemeer noopt anders tot file-varen. Het volgende smalle water is de St(r)ingsloot met  een aantal krappe bochten richting de Does. Pas op de Does kunnen oplopende boten weer passeren.

Via de Dwarswatering leidt het volgende deel van de route door verstedelijkt gebied. Aanleggen voor een korte pauze kan bij de gastvrije studenten roeivereniging Asopos. De recent vernieuwde “Driegatenbrug” met een aanmerkelijk verbreed middelste gat geeft toegang tot het brede water van de Zijl en leidt ons via de Spanjaardsbrug over de Oude Rijn rechtstreeks naar het centrum van Leiden. Via het Galgewater, de Morspoort en de Singel bereiken we naar de ingang van de Mare.

Langs Poelgeest roeien we naar De Leede om langs de Warmondse villa’s, appartementen en jachthavens de monding van de Hoflee op te roeien. Deze kronkelende vaart geeft weer een mooi uitzicht op diepliggende veenweidepolders grenzend aan de Kaag. Uitkomend bij de recreatief heringerichte voormalige vuilstort van Sassenheim met uitzichtpunt nemen we een doorsteek over de Dieperpoel naar de Sassemer Vaart. Via een smalle lange brug die we onder het kritisch oog van de ter plaatse controlerende organisatie voorbeeldig nemen, bereiken we de Ringsloot van de Poelpolder. Hiervan zijn de obstakels ons bekend en hoeven we niet zoeken naar Het Mallegat voor de verbinding naar de Haarlemmer trekvaart. Dit deel van de route voert ons door het landschap van de bollenvelden. Voor de afslag naar De Zandsloot nemen we in de berm van de Trekvaart nog een korte pauze.

De Zandsloot loopt pal langs het Keukenhofterrein en de Keukenhofmolen. Wellicht een mooiere route dan via het noordelijker gelegen Veenenburg-Elsbroekkanaal, maar ter hoogte van bollenbedrijf Wed. Van Haaster is de Zandsloot smal, ondiep en met een behoorlijk aantal nauwelijks zichtbare, makkelijk schade veroorzakende, obstakels aan of onder de waterspiegel. Via de Lisser Beek en de Zwarte Laan bereiken we alsnog voornoemd kanaal om langs de Watertoren uit te komen op de Ringvaart voor de laatste vier kilometer naar ons vlot.

Tegenwind op een wat hoger slagtempo weten we de snelheid toch nog boven de 10 km/h te houden en bereiken we met een eindsprint net voor de eerste regendruppels vallen het eindpunt.

Het is een zeer mooie en afwisselende route die uitdagend is voor stuurmanskunsten en commando-opvolging van de roeiploeg. Als prestatietocht zeer geschikt. Als wedstrijd wat minder, gezien de lange stukken waar inhalen onmogelijk is. Wellicht dat met een goede startvolgorde en duidelijk vooraf aangeven waar inhalen niet mogelijk is, op basis van resultaatsverwachting “als wedstrijd” toch mogelijk is.

Team “de Jantjes”, okt 2021

 

img-20211003-wa0053


 

 

 

ADRESGEGEVENS

Roeivereniging Iris
Ruishornlaan 23, 2162 VW Lisse

e-mail: siri.vr.ofni.[antispam].@gmail.com