Roeivereniging Iris, de roeivereniging van de bollenstreek

 

Stuurinstructies

Coaching volwassenen:


Ieder nieuw volwassen lid wordt wekelijks gecoacht door een van onze ervaren leden. Deze coachmomenten vinden plaats op vaste dagen.


Volwassenen:   woensdag-, vrijdag- en zaterdagochtend 9 uur.

(Bij veel startende roeiers is het eventueel mogelijk een andere coachtijd te organiseren)


In deze roeilessen worden de basisvaardigheden van het roeien geleerd. Dit houdt in het aanleren van de juiste houding en roeihaal, het bekend worden met de vaarregels en het leren omgaan met het materiaal (boten). Afhankelijk van aanleg en leeftijd wordt er gestart in een C1 of een skiff.


De eerste 2 à 4 lessen vinden plaats voor het vlot in het veilige water van de Greveling. Dit is individueel of met z’n tweeën. Zodra de eerste vaardigheden onder de knie zijn sluit de roeier aan bij een groep op een van de ochtenden.  Vanaf dat moment gaat de roeier mee de Ringvaart op. De coach fietst mee langs de Ringvaart en geeft aanwijzingen en zorgt voor de veiligheid van de beginnende roeier.

De roeiers zullen vaak in een C1 roeien maar dit wordt regelmatig afgewisseld met het roeien in een C2, C2+ of C4+ zodat er ook geoefend wordt om samen te roeien.


Zodra de roeier vaardig genoeg is kan hij/zij het S1 ( In een C1) of S2 (skiff) examen doen. Na het behalen van het examen mag de roeier zelfstandig, zonder coach, gaan roeien. Vanaf dat moment sluit de roeier aan bij een roeiploeg of wordt er een nieuwe roeiploeg geformeerd. Samen maken de roeiers afspraken wanneer en met welke boten er geroeid gaat worden. Na het S1 examen kan de roeier ook deelnemen aan verschillende toertochten. Deze worden georganiseerd door RV IRIS zelf of door een andere roeivereniging in Nederland of in het buitenland.


Nadat de C1 roeiers enige tijd ervaring hebben opgedaan kan er deelgenomen worden aan een skiffcursus. Dit is geen must maar een mogelijkheid. Deze vindt plaats in het voorjaar/de zomer.
Coaching  jeugd:


De jeugd traint op vaste dagen.


Jeugd vanaf 8 jaar:   zondag 10 uur

Jeugd vanaf 13-14 jaar:  zondag 9.30 en gedurende de zomertijd extra op donderdag 19.30
Coaching gevorderde (wedstrijd)roeiers:


De coachtijden van de gevorderde( en wedstrijd-) roeiers worden in overleg met de coaches gemaakt.